P90488649_lowRes_bmw-x1-xdrive23d-and.jpg

Kostenbesparing.

Alle financiële voor- en nadelen van elektrisch rijden op een rijtje.

Is elektrisch rijden goedkoper t.o.v. een brandstof motor?

We vallen maar meteen met de deur in huis. Een van de belangrijkste vragen bij de overweging om elektrisch te gaan rijden, gaat over mogelijke kostenreductie: is zo’n elektrische auto nu echt goedkoper dan een brandstof auto? Het eerlijke antwoord: ja, maar het voordeel slinkt. Het wás vooral veel goedkoper. Dit lichten we op deze pagina graag aan je toe.

Elektrisch rijden wordt momenteel minder zwaar belast als rijden op fossiele brandstof. Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er diverse fiscale voordelen die elektrisch rijden aantrekkelijker maken.

Voordelen bij de aanschaf van een elektrische auto.

Zowel zakelijke als particuliere rijders genieten van een aantal voordelen bij de aanschaf van een elektrische BMW, nog tenminste tot en met 2024.

Vrijstelling van BPM

BPM is een soort ‘luxebelasting’ op auto’s, gebaseerd op een basisbedrag verhoogd met een opslag per gram CO2-uitstoot van de betreffende auto’s. Hierdoor betaal je voor een zuinige auto minder bpm dan voor een minder zuinig model. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot en is daarnaast ook vrijgesteld van het basisbedrag. Je betaalt dus in het geheel geen bpm bij aanschaf van een elektrische auto, tenminste tot en met 2024.

P90494031_lowRes_bmw-i7-02-2023.jpg

Iedere voertuigbezitter betaald ‘motorrijtuigenbelasting’ (in de volksmond ook wel bekend als wegenbelasting), behalve eigenaren van een volledig elektrische auto. Deze eigenaren zijn door de Rijksoverheid tot en met 2024 vrijgesteld van MRB.

bmw-emobility-range-sd-on-vacation.jpg

Naast belastingvoordelen is er voor particulieren ook een subsidie voor elektrische auto’s. Op deze subsidie zit wel een limiet, dus op = op.

P90488705_lowRes_bmw-ix1-xdrive30-and.jpg

Veelgestelde vragen over subsidies.

Op deze Electric Hub proberen we zoveel mogelijk praktische vragen te beantwoorden. Deze vragen komen voort uit gesprekken bij ons uit de showroom, aan de werkplaatsbalie of tijdens het aankoopproces van onze klanten. Heb jij ook een vraag over jouw elektrische BMW? Laat het ons weten, dan gaan wij op zoek naar het antwoord, en helpen we direct anderen met het antwoord op deze vraag!

Veelgestelde vragen over subsidies.

Wat zijn de voorwaarden voor aanschafsubsidie op een elektrische auto?
- De auto is volledig elektrisch (dus geen plug-in hybride).
- De auto is aangeschaft door een particulier.
- De auto is aangeschaft in het jaar waarin subsidie wordt aangevraagd. Ook moet er nog subsidiebudget beschikbaar zijn.
- De subsidieaanvraag is binnen 60 dagen na datum van ondertekening van het koop- of leasecontract ingediend.
- De auto staat minimaal 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager. Voor private lease is dit 4 jaar.
- De catalogusprijs van de elektrische auto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000.
- Een gebruikte elektrische auto is gekocht bij een autobedrijf.
 

Wat zijn de subsidiebedragen per jaar?
Omdat elektrische auto’s naar verwachting steeds betaalbaarder worden, zal het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s vanaf 2022 steeds wat afnemen tot € 2550 in 2024. De aanschafsubsidie voor gebruikte elektrische auto’s geldt ook tot 2024, maar blijft gedurende de gehele periode gelijk op € 2000.
 

Hoe werkt het subsidieplafond?
Helaas is er jaarlijks slechts een beperkt bedrag beschikbaar voor de aanschafsubsidie.

In de voorgaande jaren was het plafond voor zowel nieuwe als gebruikte occasions al halverwege het jaar bereikt. Snel aanvragen blijft belangrijk, want op is echt op.