"EINDHOVEN STAPSGEWIJS NAAR CENTRUM ZONDER UITLAATGASSEN." aldus Monique List, Wethouder Mobiliteit Gemeente Eindhoven.


EINDHOVEN ZORGT SAMEN MET BMW VOOR EEN SCHONERE BINNENSTAD.

BMW heeft, in samenwerking met Gemeente Eindhoven, een BMW eDrive Zone voor de binnenstad van Eindhoven geïntroduceerd. In een eDrive Zone, schakelen BMW Plug-In Hybride modellen schakelen automatisch over op elektrische modus in de binnenstad. Het eDrive Zone concept is onderdeel van BMW Group's duurzaamheidsbeleid, en derhalve actief in inmiddels 84 Europese (binnen)steden. Dankzij eDrive Zones wordt gegarandeerd optimaal gebruik gemaakt van het potentieel dat plug-in hybride modellen bieden, zonder dat de bestuurder in actie hoeft te komen. 

De puur elektrisch afgelegde afstand betekent ook een hogere efficiëntie en lagere gebruikskosten voor de klant. Dit geldt in het bijzonder voor stadsverkeer, waar elektrische aandrijving efficiënter is dan een verbrandingsmotor. Daarnaast verzamelt de bestuurder BMW Points met elke elektrisch afgelegde kilometer (keer twee binnen de eDrive Zone). Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld tegen bijvoorbeeld laadtegoed en later ook andere vormen van beloning.

BMW eDrive ZONES UITGELEGD.

"eDrive Zones passen goed binnen onze ambitie van een gezonde stad."

Eindhoven is het hart van de Brainport Eindhoven, één van de pijlers van de Nederlandse economie. De stad groeit hard en er komen steeds meer mensen wonen, werken en op bezoek. Uiteraard moeten alle plekken in de stad, zeker de binnenstad en de campussen, goed bereikbaar blijven. De stad zet vol in op het stimuleren van schone en actieve mobiliteitsvormen en op een autoluw centrum. Hybride en elektrische auto’s kan men in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter (hemelsbreed) opladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare oplaadpalen gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat auto’s goed door kunnen rijden op de Ring om doorgaand autoverkeer door het centrum te voorkomen.

Monique List, wethouder mobiliteit in Eindhoven: “Eindhoven gaat stapsgewijs op weg naar een centrum zónder uitlaatgassen, in samenspraak met ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden. De stip aan de horizon is dat het hele gebied binnen de Ring in 2030 emissievrij is; voor alle gemotoriseerde voertuigen. We zijn dan ook blij dat BMW de techniek van geofencing toepast in haar plug-in hybride personenauto’s om zo dit deel van onze stad tot eDrive zone te maken. Dit helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en het zorgt voor een gezonde stad voor bewoners en bezoekers. eDrive Zones passen goed binnen onze ambitie!”

NEDERLANDSE BMW-RIJDERS KIEZEN MASSAAL VOOR (DEELS) ELEKTRISCH RIJDEN.

In Nederland was afgelopen jaar meer dan 1 op de 5 verkochte BMW of MINI modellen een plug-in hybride of volledig elektrisch model. Dit jaar zal dat aantal bij BMW groeien naar 1 op 3 en ook wereldwijd neemt elektrificatie een vlucht. Nu al zijn er tien BMW Group plug-in hybrides naast drie volledig elektrische modellen: de BMW iX3, BMW i3 en MINI Electric en de komende twee jaar komen daar nog eens tien bij, waaronder de BMW i4 en BMW iX.

VEEL GESTELDE VRAGEN.

Hieronder beantwoorden wij alvast de meest gestelde vragen over BMW eDrive zones. 

 • eDrive Zones zijn binnenstedelijke gebieden op basis van GPS-coördinaten. De grootte verschilt per stad, maar de diameter van het gebied ligt altijd tussen de 10 à 20 kilometer en omvat in elk geval de binnenstad en de eventueel aanwezige milieuzone. Via geo-fencing schakelt de BMW plug-in hybride automatisch over op de elektrische modus wanneer die een eDrive Zone binnenrijdt. Bestuurders van BMW plug-in hybride modellen kunnen zo actief bijdragen aan een beter leefklimaat in stedelijke gebieden

 • Meer dan 80 steden in Europa hebben een eDrive Zone. In Nederland zijn er eDrive Zones actief in de G4, de vier grootste steden van Nederland: Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam en sinds 2021 ook in Brabant in Eindhoven, Tilburg en Breda. Alle eDrive Zones zijn in elke daarvoor geschikte BMW plug-in hybride geactiveerd.

 • PHEV’s die eDrive Zones ondersteunen: per juli 2019: BMW 745e en 745Le (G11 & G12), X5 xDrive45e (G05), 330e Sedan (G20) per juli 2020: BMW 330e Touring (G21), 530e Sedan (G30) en 530e Touring (G31)

 • Een grotere, puur elektrisch afgelegde afstand betekent ook een hogere efficiëntie en lagere gebruikskosten voor de klant. Dit geldt in het bijzonder voor stadsverkeer, waar elektrische aandrijving efficiënter is dan een verbrandingsmotor.

 • Met BMW Points worden klanten beloond voor elektrisch rijden in een BMW plug-in hybride. Deze punten verzamel je met elke elektrisch afgelegde kilometer binnen én buiten de eDrive Zone (binnen eDrive Zone keer twee). De verzamelde punten kunnen worden ingewisseld voor laadtegoed bij BMW Charging. De in december 2020 geïntroduceerde My BMW App maakt het mogelijk om de BMW Points te beheren.

 • De eDrive Zones app (waardoor de auto de zones herkent) wordt automatisch ‘over the air’ naar de daarvoor geschikte BMW plug-in hybrides gestuurd. Mocht de eDrive Zones-app niet in het APPS-menu zichtbaar zijn, dan kan het systeem handmatig worden ge-update. 1. Ga naar het APPS-menu 2. kantel de iDrive-controller naar links 3. druk op de “options”-knop onder uw iDrive controller. 4. Kies “diensten updaten”. 5. De eerstvolgende keer dat u in uw auto stapt en start, is de app actief. U kunt het ConnectedDrive systeem ook handmatig herstarten door 30 seconden op de volumedraaiknop te drukken.

 • De bestuurder ontvangt een melding bij het passeren van een eDrive Zone grens, zowel bij binnenkomst als bij het verlaten. Tijdens het rijden in een eDrive Zone verschijnt er een waarschuwing als de verbrandingsmotor wordt gestart. Er is ook een visualisatie van de eDrive Zone als voorbeeldkaart en de zone is zichtbaar in de hoofdnavigatiekaart.

 • Mogelijkheid 1: Een verandering van de rijmodus bij het verlaten van een eDrive Zone vindt plaats onder de volgende omstandigheden:

  · De opstartmodus van het voertuig is HYBRID (dit is de standaard opstartmodus; dit kan als volgt worden gewijzigd: "Auto" > "Instellingen" > "Rijmodus" > "ELECTRIC INDIVIDUAL" > Selecteer box "ELECTRIC INDIVIDUAL standaard")

  · EN er is een succesvolle overschakeling naar de rijmodus ELECTRIC INDIVIDUAL bij het betreden van een eDrive Zone.

  · EN rijmodus ELECTRIC INDIVIDUAL was permanent actief (zonder onderbrekingen) in de eDrive Zone.

  Mogelijkheid 2: Geen verandering van rijmodus bij het verlaten van een eDrive Zone:

  · De opstartmodus van het voertuig is ELECTRIC INDIVIDUAL

  · OF er was geen succesvolle overschakeling naar de rijmodus ELECTRIC INDIVIDUAL bij het betreden van de eDrive Zone.

  · OF als de rijmodus binnen de eDrive Zone is gewijzigd van ELECTRIC INDIVIDUAL in een andere rijmodus, hetzij door de bestuurder, hetzij door het voertuig zelf.

DE MEEST DUURZAME AUTOFABRIKANT: BMW GROUP.

BMW Group staat in de toonaangevend Dow Jones Sustainability Index vermeld als meest duurzame autofabrikant. Ecologische en sociale duurzaamheid is in de gehele waardeketen verankerd. Dit houdt in bijvoorbeeld dat de ingekochte stroom voor alle BMW fabrieken wereldwijd uit hernieuwbare bronnen komt. En dat BMW Group geen kobalt (een belangrijke grondstof voor batterijen) meer koopt uit Congo, maar uit Australië en Marokko omdat daar de werkomstandigheden in de mijnen beter zijn en de milieubelasting kleiner.